Εκλογές στη Βρετανία: Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θέλει η πρωθυπουργός της

0
Scottish First Minister Nicola Sturgeon smiles as she arrives at the SEC Centre in Glasgow for the declaration in her constituency in the 2019 general election, Friday Dec. 13, 2019. An exit poll in Britain's election projects that Prime Minister Boris Johnson's Conservative Party likely will win a majority of seats in Parliament. That outcome would allow Johnson to fulfil his plan to take the U.K. out of the European Union next month. (AP Photo/Scott Heppell)

Μετά τη συντριπτική νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές στη Βρετανία, η αρχηγός του Νίκολα Στέρτζον επισήμανε πως πρέπει να επιτραπεί στη Σκωτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση το exit poll το SNP δείχνει να κερδίζει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκωτίας.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκωτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του» σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News, που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκωτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της» συνέχισε η Στέρτζον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκωτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκωτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον» επέμεινε.

πηγη

Απάντηση