Κεντρική ΣελίδαΤοπικά

Διορία 7 ημερών από τους μετανάστες των Αγίων Θεοδώρων

Έληξε η απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει από τις 4 Ιανουαρίου, οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη στους Αγίους Θεοδώρους.

Χθες το μεσημέρι ήρθε στους Αγίους Θεοδώρους και συνάντησε τους απεργούς πείνας ο κ. Κώστας Ξυνογαλάς, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα. Εκεί βρέθηκαν επίσης ο κ. Παπασταμόπουλος, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας συνοδευόμενος από δημοσιογράφο της ΕΡΤ- εθελοντή, ο οποίος μάλιστα είχε ανακινήσει το θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών.

Αξιοσημείωτη είναι η παντελής απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής αλλα και της επιτροπης που συγκροτηθηκε στο τελευταιο Τοπικο Συμβουλιο

Αντίθετα παρόντες ήταν μόνο ο πρώην Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων κ. Σωτήρης Νικολάου και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Πέτρου.

Τα αιτήματα των μεταναστών

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του ξενοδοχείου Ηλιόχαρη μετείχαν 5 εκπρόσωποι των μεταναστών, ο κ. Ξυνογαλάς και οι κ.Νικολάου και Πέτρου και μεταφραστής.

Οι εκπρόσωποι των μεταναστών μετέφεραν τα εξής αιτήματα:

Να αλλάξει το catering που προμηθεύει το φαγητό. Σύμφωνα με τα όσα είπαν το φαγητό είναι απαράδεκτο. Κάθε μέρα πετιούνται στα σκουπίδια περισσότερες από 150 μερίδες φαγητού. Κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων έχουν γίνει μάρτυρες της απίστευτης αυτής σπατάλης, ενώ, το σημαντικότερο, δεν είναι λίγα τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που  έχουν σημειωθεί εξαιτίας της κακής ποιότητας του φαγητού. Το catering έχει αναλάβει η εταιρεία «Αυθεντικό Αφοι Κομπατσιάρη Α.Ε.» η οποία δραστηριοποιείται στη Βόρεια, στη Νότια και στη Δυτική Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Ιωάννινα αντίστοιχα.

Να έρθουν γιατροί στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη. Παρά τις όποιες αρχικές δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει γιατροί στο ξενοδοχείο και οι 400 περίπου μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν περίπου 100 παιδιά, αναγκάζονται να ξοδέυουν 10 και 20 ευρώ για εισητήρια στον προαστιακό, κάθε φορά που χρειάζεται να επισκεφτούν το Νοσοκομείο της Κορίνθου ή κάποιο άλλο στην Αθήνα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εγκύου που φιλοξενείται στο Ηλιόχαρη και αναγκάζεται πολύ συχνά να μεταβαίνει σε Αθήνα ή Κόρινθο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Να έρθουν ψυχολόγοι. Η ανάγκη της ψυχολογικής υποστήριξης των ανθρώπων αυτών είναι επιβεβλημένη.

Να έρθουν δάσκαλοι. Καθώς ελάχιστοι από τους μετανάστες γνωρίζουν κάποια ξένη προς αυτούς γλώσσα η συνεννόηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιθυμία τους είναι να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα.

Όπως είπαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα ή παράπονο από την διαμονή τους στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη. Αντίθετα τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που είναι υπεύθυνος για την μεταφορά και την εγκατάσταση τους στους Αγίους Θεοδώρους.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξυνογαλάς σε ερώτηση του σχετικά με τα αιτήματα ασύλου, του απάντησαν ότι πολλοί από τους μετανάστες έχουν ζητήσει άσυλο και μάλιστα σε αρκετούς έχει ήδη χορηγηθεί.

Οι έχοντες άσυλο έχουν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και μπορούν να διακινούνται και να διαμένουν οπουδήποτε θέλουν ελεύθερα.

Ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κώστας Ξυνογαλάς δεσμεύτηκε να επιστρέψει την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, με απαντήσεις στα αιτήματα των μεταναστών, οι οποίοι συμφώνησαν να διακόψουν την απεργία πείνας και δέχτηκαν να συνεχιστεί η τροφοδοσία τους για μία ακόμα εβδομάδα από την ίδια εταιρεία. Στις 8:30μ.μ. περίπου μάλιστα, όχημα της εταιρείας παρέδωσε τις μερίδες του φαγητού.

με πληροφοριες απο εδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close