Σε διαφορετικούς δρόμους φαίνεται πως πορεύονται Σεμπάστιαν Κουρτς κι Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά τον Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση των Μακρόν-Μέρκελ συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ. Από αυτά τα 500 δις ευρώ θα διατίθενται στη μορφή επιδοτήσεων, που δεν θα πρέπει να επιστραφούν, και τα 250 δις ευρώ ως δάνεια, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον καγκελάριο της Αυστρίας.

Μέσω άρθρο του στο περιοδικό Focus, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να γίνει «μόνιμη ένωση χρεών». Παράλληλα, σημειώνει ότι η «επείγουσα βοήθεια» θα πρέπει να έχει σαφή προθεσμία και να δοθεί υπό τη μορφή δανείων αντί επιδοτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι Οι κυβερνήσεις «έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους» τους και «ήδη πρέπει να επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος λόγω της ύφεσης» στις ίδιες τους τις χώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ καλεί τους αντιπάλους των επιχορηγήσεων να αναθεωρήσουν τη θέση τους, μέσα από συνέντευξή της σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πλήττονται σε διαφορετικό βαθμό από την πανδημία Covid-19, δηλώνει. Χώρες με υψηλά χρέη όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επωμιστεί ήδη ένα «τεράστιο βάρος». Πρόσθετα δάνεια θα επιδείνωναν τη δημοσιονομική τους κατάσταση. Η παροχή επιχορηγήσεων είναι ένδειξη βοήθειας και αλληλεγγύης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά σύμφωνα με την κ. Μέρκελ «μια ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση.» Πάντως, αναμένει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ θα είναι «δύσκολες».

Πηγη