Επικαιρότητα

Διαλέξτε σωστά το ψάρι σας, βοηθήστε τις θάλασσες της Ευρώπης

 

Πώς διαλέγετε τα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο σας; Ρωτάτε από πού προέρχονται και πώς αλιεύονται; Ελέγχετε εάν έχουν το σωστό μέγεθος; Γνωρίζετε ποια είναι απειλούμενα και ποια υπάρχουν σε αφθονία; Οι απαντήσεις σε αυτές τις απλές – και εύλογες- ερωτήσεις θα βοηθούσαν τον καθένα από εμάς να κάνει βιώσιμες επιλογές, στο σούπερ μάρκετ, στο «ψαράδικο», στο εστιατόριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αποθέματα ψαριών στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ευρώπη συρρικνώνονται. Τρία στα τέσσερα είδη ψαριών υπεραλιεύονται και μάλιστα το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Μεσόγειο Θάλασσα (όπου η υπεραλίευση αφορά το 82% των ειδών) απ’ ό,τι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι αλιευτικοί στόλοι βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται και οι καταναλωτές, σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, θέτοντας ως προτεραιότητα τη διακοπή της συνήθους όσο και αμφιλεγόμενης πρακτικής των αλιέων να απορρίπτουν τόνους ψαριών, ώστε να μην υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις. Απώτερος στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η αποκατάσταση όλων των αποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close