Διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία: Τερματίστε άμεσα τις παράνομες ενέργειές σας

0

Με μία σκληρή ανάκοινωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα:

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό: Αυξάνεται ο στόλος στο Αιγαίο μετά την τουρκική Navtex
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα αυτή την ώρα, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex στην ελληνική υφαλοκριπίδα. Η Navtex εκδόθηκε για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Η κίνηση δεν αιφνιδίασε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς όπως είχε αποκαλύψει από χθες κατ’ αποκλειστικότητα το newsbeast.gr, στο Αιγαίο βρίσκονταν ήδη 15 πλοία του Στόλου μας προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων η οποία τελικά δεν άργησε να έρθει.

Σε αυτά τα πλοία προστέθηκαν από το μεσημέρι κι άλλα, που για λόγους ασφαλείας δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τον σχετικό αριθμό και τον τύπο τους.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει σχηματιστεί ένα πρωτόγνωρο τείχος πλοίων από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι των σχεδίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέραμε χθες μεταξύ των 15 πλοίων που έπλεαν στο Αρχιπέλαγος βρισκόταν μια φρεγάτα, τρεις κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και περιπολικά σκάφη. Τώρα τα πολεμικά πλοία είναι αρκετά περισσότερα, ενώ τμήμα του στόλου μας έχει αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και έχει μεταβεί στον ναύσταθμο της Σούδας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο σημείο που έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες η Τουρκία.

Παράλληλα σε αρκετές μονάδες της μεθορίου όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών, ενώ όσοι αξιωματικοί και οπλίτες βρίσκονταν σε άδεια, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι επιστρέφει εσπευσμένα από την Κύπρο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων στη Μεσογείων, ενώ σχεδιάζονται οι τρόποι αποτροπής της διεξαγωγής ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προς το παρόν πάντως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας αναμένοντας εντολές για να λύσει κάβους ή όχι.

πηγη

Leave a Reply