Επικαιρότητα

“Δεν συμφέρει η έξοδος από το ευρώ”.

 

Ένα επενδυτικό κεφάλαιο που φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έννοια του hedge fund δημιουργήθηκε πρόσφατα και μάλιστα φέρει “άρωμα” Ελλάδας. Πρόκειται για το «Directors Dealings Fund» (DDF) του οίκου «Swiss Investment Managers» (SIM) που αποτελεί το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου στην Ευρώπη και την Αμερική και το οποίο τοποθετείται αποκλειστικά βάσει των συναλλαγών διευθυντών και ανώτατων στελεχών επί μετοχών των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.Διευθυντής του DDF είναι ο Αθανάσιος Λαδόπουλος, συνέταιρος στον οίκο Swiss Investment Managers, ο οποίος μίλησε στο Capital.gr για τον τρόπο που επενδύει το fund, για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές και φυσικά για την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί περί πτώχευσης της χώρας και εξόδου από το ευρώ. Συνέντευξη στον Γιώργο Κατικά 

Κύριε Λαδόπουλε, πως επενδύει το DDF; 

 
Η μεθοδολογία του fund είναι απλή και στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Το βασικό είναι να παρακολουθείς το διοικητικό συμβούλιο και τα διευθυντικά στελέχη όταν αγοράζουν και πουλάνε μετοχές στην εταιρεία που εργάζονται. Δεν αναφέρομαι σε μέλη οικογενειών που έχουν τις εταιρείες, αλλά σε εργαζόμενους. Και η απάντηση έρχεται μέσα από τον δεύτερο πυλώνα. Ο πρώτος μας λέει πως αδιαμφισβήτητα οι διευθυντές και τα ανώτατα στελέχη γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στις εταιρείες από οποιονδήποτε άλλο. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι όταν ένας εργαζόμενος επενδύει 5 χρόνια του μισθού του για να αγοράσει μετοχές, αυτό το κάνει μόνο όταν πιστεύει ότι η εταιρεία του θα βρεθεί σε καλύτερα επίπεδα. Αλλιώς, αν δεν είναι αναγκασμένος να αγοράσει, δεν θα αγόραζε. Και δεν μιλάμε για 10 χιλιάδες μετοχές. Μιλάμε για έναν που παίρνει μισθό 100.000 ευρώ να αγοράσει μετοχές αξίας 500.000 ευρώ. 
Δηλαδή με μία ανακοίνωση ότι ένας διευθυντής αγόρασε μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσό πολλαπλάσιο του μισθού του, αγοράζετε; 
Η μεθοδολογία έχει να κάνει με πολλά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι και ο μισθός. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι όλοι οι διευθυντές το ίδιο ακόμα και μέσα στην ίδια την εταιρεία. Εμείς επιλέγουμε αυτούς που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία. Συνήθως όταν το μέλλον της εταιρείας γίνεται καλύτερο δεν είναι ένας διευθυντής που θα αγοράσει. Είναι το σύνολο ή τέλος πάντων αρκετοί. Και αυτός είναι ένας παράγοντας. Δεν αγοράζουν με κλειστά μάτια ή δεν πουλάνε. Όταν λέμε πουλάμε πάμε στον τρίτο πυλώνα. Είμαστε short-long fund, δηλαδή έχουμε ταυτόχρονα short και long θέσεις. 
Ας υποθέσουμε πως ένας διευθυντής έχει 1.000.000 μετοχές σε μία εταιρεία και ξαφνικά πουλάει τις 700.000. Υπάρχει λόγος που πούλησε 700.000 και όχι 7.000 μετοχές. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, για παράδειγμα διαζύγιο, ή φεύγει από την εταιρεία, ή σύνταξη, ή αγορά ακινήτου. Αυτοί οι λόγοι αποτελούν ένα «θόρυβο» (ανακοίνωση) για εμάς. Εμείς θέλουμε να καταλάβουμε αν από αυτήν την πώληση ο διευθυντής πιστεύει ότι η αξία της επιχείρησης θα μειωθεί στο μέλλον. Και πάλι δεν θα είναι ένας διευθυντής θα είναι περισσότεροι. Τότε όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο να θέλουν για παράδειγμα 4 διευθυντές να αγοράσουν σπίτι. Υπάρχουν λοιπόν κάποια κριτήρια που σου δείχνουν. Δεν αγοράζουμε ή δεν πουλάμε με κλειστά μάτια. 
Ποια είναι η σχέση ανακοινώσεων και συναλλαγών του fund; 
Ας υποθέσουμε ότι σε μία βδομάδα στην Ευρώπη έχουμε 1.000 συναλλαγές. Διευθυντές και ανώτατα στελέχη κάνουν 1.000 πράξεις. Από αυτές τα 990 είναι απλά ανακοινώσεις για εμάς. Από τις 10 που μένουν οι 5 αξίζουν περισσότερης προσοχής και 1 ή 2 θα μας οδηγούν στο να κάνουμε πράξη. Δηλαδή εκτελούμε το 1%-2% των ανακοινώσεων των διευθυντικών στελεχών. 
Αναφορικά με την Ελλάδα, υπάρχουν εταιρείες που σας ενδιαφέρουν; 
Η Ελλάδα δεν εξαιρείται από τον επενδυτικό μας χάρτη. Είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί η δομή των εταιρειών είναι διαφορετική και γι’ αυτό φτιάχνουμε προφίλ των διευθυντών, όπως κάνουμε και σε κάποιες άλλες χώρες. Δημιουργούμε ένα χάρτη με τις συναλλαγές των τελευταίων 10 ετών. 
Το δημοσιονομικό της χώρας παίζει ρόλο; 
Όχι. Είμαστε 110% προσηλωμένοι στους διευθυντές, οι οποίοι αγοράζουν ή πουλάνε μετοχές ανάλογα με το τί πιστεύουν για την εταιρεία τους. Αν πιστεύουν ότι η εταιρεία τους είναι ανασφαλής με το γενικό περιβάλλον τότε δεν θα αγοράσουν μετοχές. Σημειώνω πως αναφέρομαι σε διευθυντικά στελέχη που είναι επαγγελματίες. Που έχουν ηλικία 40-65 και όχι 25-30 που πρόσφατα ανέλαβαν θέση. Μιλάμε για επαγγελματίες και όταν αυτοί αγοράζουν με δικά τους λεφτά και δεν μιλάμε για stock options για παράδειγμα. Όταν αυτοί βάζουν δικά τους λεφτά είναι πεπεισμένοι είτε για την άνοδο είτε για την πτώση. Αυτό από μόνο του απομονώνει και τους εξωτερικούς κινδύνους. 
Για την Ελλάδα τί πιστεύετε; 
Αυτό που παρατηρώ είναι ότι λείπει η εμπειρία και από την πολιτική και από την οικονομική ηγεσία. Δεν τους κατηγορώ λέγοντας αυτό, γιατί δεν έχουν ξαναπεράσει από την ίδια περιοχή. Βρίσκονται σε αχαρτογράφητες περιοχές και αυτό το κάνει πιο δύσκολο για όλους. Σε τέτοιους καιρούς πάντως χρειάζονται θυσίες και οι θυσίες είναι ακριβές. Δεν πιστεύω πως η οικονομική γραμμή που τώρα ακολουθείται είναι η σωστή. Ίσως είναι η γραμμή που προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο, αλλά δεν μπορεί να πετύχει. Όταν αυξάνουμε τους φόρους, ανεξάρτητα πού τους αυξάνουμε, δεν είναι καλό γιατί χτυπάει στην κατανάλωση και αν δεν υπάρχει κατανάλωση δεν υπάρχουν φόροι. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Πρέπει να βάλουμε καύσιμο σε αυτήν τη μηχανή για να κινηθεί. 
Ποιος όμως θα επενδύσει σε μία χώρα με τέτοια προβλήματα; 
Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Βλέπω πως η συνταγή είναι λάθος. Το να αυξήσουμε τους φόρους που θα φέρουν μείωση κατανάλωσης και το να κόψουμε τους μισθούς δεν θα φέρουμε αποτελέσματα. Οι φόροι δεν μαζεύονται εφόσον δεν υπάρχει κατανάλωση. Πρέπει να μειωθούν οι φόροι και να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα επένδυσης. Δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα εταιρείες που προσλαμβάνουν και επενδύουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους. 
Το πιο ριζοσπαστικό για μένα θα είναι η Ελλάδα να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συζητιέται παντού. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να πτωχεύσει. Θα μπορούσε να μπει σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση ώστε να παγώσει τα επιτόκια για 4 χρόνια χωρίς να βλάψει τα ύψος των κεφαλαίων που έχει δανειστεί. Για 4 χρόνια να συνεχίσει να δανείζεται αλλά όλος ο δανεισμός θα επενδύεται στην Ελλάδα. Σίγουρα οι δανειστές θα βάλουν κάποια κριτήρια για να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια. Έτσι θα δώσεις καύσιμα στην οικονομία. Αν τα χρήματα αυτών των ετών έμπαιναν στην οικονομία και επενδύονταν θα έφερναν αύξηση της απασχόλησης. Σήμερα κόβονται δουλειές και αυξάνονται αυτοί που παίρνουν επίδομα ανεργίας. Πληρώνονται χωρίς να προσφέρουν. Αν δούλευαν θα παρήγαγαν, θα είχαν έσοδο και θα κατανάλωναν, άρα θα πλήρωναν φόρους. 
Στην Ελλάδα βέβαια καταναλώνει ο πληθυσμός αλλά δεν αποδίδονται οι φόροι. 
Σημαντικό στοιχείο θα ήταν να παίρνονταν αξιοκρατικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Ελβετία για παράδειγμα έχει χαμηλούς φόρους και μεγάλα έσοδα. Αν έχεις φορολογικό συντελεστή 50% κάποιος θα σκεφτεί να τον αποφύγει. Αν έχεις 15% τον πληρώνει πιο εύκολα. Ενώ θεωρητικά πιστεύεις ότι χάνεις, κερδίζεις γιατί θα πληρώνουν το φόρο περισσότεροι. Βασικά είμαι της γνώμης ότι λείπει από την Ελλάδα μια δυνατή επενδυτική πολιτική. Δυστυχώς θα μπω και εγώ στο στρατόπεδο που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει. 
Πτώχευση και έξοδος από το ευρώ ή παραμονή; 
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η πτώχευση. Το focus είναι λανθασμένο. Είτε η Ελλάδα πτωχεύσει με μείωση επιτοκίου ή με κούρεμα, θα επηρεαστούν οι τράπεζες που τη δάνεισαν. Το σημαντικό είναι αν θα μείνει στο ευρώ. Η τιμωρία εντός ευρώ θα είναι πιο επιεικής από την τιμωρία εκτός ευρώ. Υπάρχουν δύο τρόποι να υπερασπιστεί κάποιος το νόμισμά του. Να έχει πολύ χρυσό ή συναλλαγματικά αποθέματα. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα άρα άμα βγει από το ευρώ θα υποτιμηθεί το νόμισμα και ό,τι εισάγει θα γίνει πιο ακριβό. Η θεωρία ότι θα έχουμε φθηνότερο εργατικό δυναμικό είναι σωστή αλλά θέλει χρόνο και σίγουρα δεν θα έρθουν επενδυτές στο διάστημα που θα υπάρχει ένταση. Δεν είναι εύκολο να βγει από το ευρώ. Δεν προβλέπεται να διωχτεί χώρα από το ευρώ. 
Αν την αναγκάσουν να βγει με δική της «βούληση»; 
Εκεί θα πρέπει να σκεφτεί και τις αγωγές και τις ρήτρες που θα πρέπει να πληρώσει σε εταιρείες του εξωτερικού που έχουν ρήτρες με ελληνικές εταιρείες. Θα είναι χιλιάδες οι αγωγές και στο ίδιο το κράτος και στις επιχειρήσεις και θα πρέπει να ανταπεξέλθει. Θα δημιουργηθεί ένα άλλο χρέος που δεν συζητιέται σήμερα. Η πτώση του νομίσματος επίσης θα είναι της τάξης του 70%, 80% και πάνω. Επομένως δεν συμφέρει κανέναν να βγει από το ευρώ. Αντιθέτως συμφέρει να κάνει ένα haircut και να μείνει στο ευρώ. Επίσης δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Ιρλανδία, την Ιταλία ή άλλες χώρες. Στην Ελλάδα η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι στο 140% στην Ιρλανδία είναι 80%. Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος και αυτές οι χώρες έχουν βιομηχανία, η Ελλάδα όχι. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι θέμα χρόνου οι εξελίξεις.
Ο οίκος Swiss Investment Managers GmbH (SIM) είναι μία εναλλακτική επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στον εντοπισμό, τη σκιαγράφηση, την ανάλυση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για επενδύσεις σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές με τη χρήση ίδιας επενδυτικής μεθοδολογίας η οποία εστιάζει πλήρως στις συναλλαγές διευθυντών και ανώτατων στελεχών επί των μετοχών των εταιρειών τους. Η SIM ιδρύθηκε το 2010 και εδρεύει στο Zug της Ελβετίας ενώ έχει κατάστημα στη Ζυρίχη. Η SIM έχει συστήσει και είναι Επενδυτικός Σύμβουλος του Directors Dealings Fund (DD Fund), το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην Επιτροπή Εποπτείας του Χρηματοοικονομικού Τοµέα (CSSF) στο Λουξεμβούργο. Το DD Fund είναι το μοναδικό επενδυτικό κεφάλαιο παγκοσμίως που χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη μεθοδολογία Directors Dealings (Διευθυντικές Συναλλαγές).
Ο Αθανάσιος Λαδόπουλος είναι Έλληνας και έχει 18 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη διαχείριση κεφαλαίων και στην ανάλυση μετοχών. Έχει εργαστεί σε αρκετές εταιρείες όπως στην ACMH and Xanthus Group και στην Kinetic Special Situation ως Lead Portfolio Manager, ενώ παλαιότερα εργάστηκε ως επικεφαλής ανάλυσης στην Claridge Capital. Έχει επίσης εργαστεί στην Lazard Capital Markets και στην Abu Dhabi Investment Authority.
Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close