Γώγος: Χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά και εμβολιασμός του πληθυσμού για τη γρίπη

0

Την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία με την χρήση της μάσκας και από τις τάξεις των νηπιαγωγείων επισημαίνει ο Χαράλαμπος Γώγος σημειώνοντας παράλληλα πως στη μάχη κατά του κορονοϊού τα όπλα αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα. Επίσης εκφράζει την ανησυχία για την εμφάνιση και των ιώσεων του χειμώνα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα με τον κορονοϊό και δηλώνει την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για τον ιό της γρίπης

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει πως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων είναι τα τρία όπλα που υπάρχουν σήμερα έναντι του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί απαραίτητη τη χρήση μάσκας στο σχολείο ακόμη και στα παιδιά του νηπιαγωγείου ώστε να περιοριστεί η διασπορά, αλλά και την έναρξη της σχολικής περιόδου.

Τονίζει δε πως με βάσει τα σημερινά δεδομένα το άνοιγμα των σχολείων είναι εφικτό παρά την ανησυχία που προκαλεί ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Δηλώνει ακόμη πως τα γενικευμένα Lockdown μπορούν να αποφευχθούν και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και προστασίας και των υπολοίπων.

Ο κ. Γώγος δηλώνει πως πλέον δύναται να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την έξαρση του κορονοϊού και αναφέρει ότι στόχος είναι να μπορούν να καταστεί εφικτή η προστασία της δημόσιας υγείας και η λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τέλος αναφέρει πως πρέπει να γίνει εμβολιασμός όλων των ειδικών και ευπαθών ομάδων και στη συνέχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού ενόψει για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης που όπως και άλλες ιώσεις θα προστεθούν σε αυτή του κορονοϊού. Επισημαίνει δε πως όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να περάσει ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την δημιουργία του εμβολίου.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

Σήμερα η επιτροπή πρότεινε το άνοιγμα των σχολείων με μάσκες από το νηπιαγωγείο. Θεωρείται πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου;

Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα υπάρχουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή, ειδικά όταν γίνεται για πρώτη φορά. Και γι αυτό το λόγο ένα σημαντικό μέρος σε αυτή τη διαδικασία θα αφορά στην εκπαίδευση ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Θα πρέπει να μάθουν να φορούν τη μάσκα και να τη φορούν σωστά. Σε αυτό θα συμβάλει και η ύπαρξη εκπαιδευτικού υλικού ακόμη και σχετικών βίντεο αλλά και το γεγονός πως από τα πρώτα πράγματα που θα γίνουν θα είναι η εκπαίδευση στην πράξη. Είναι φυσικό πως θα εκπαιδευτούν σχετικά και οι εκπαιδευτικοί ώστε η όλη διαδικασία να έχει και αποτέλεσμα. Σιγά – σιγά και με υπομονή εκτιμώ πως τα παιδιά θα μπορέσουν να προσαρμοστούν . Το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες, το έχουμε δει και σε παιδιά στην Ελλάδα. Νομίζω πως τα πράγματα θα πάνε καλά ως προς τα μικρά παιδιά που έχουν ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όμως πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν τα μέτρα και θεωρώ πως θα τα καταφέρουμε.

Άρα το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει και μάλιστα εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών;

Ναι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Ο προγραμματισμός είναι για τις 7 Σεπτεμβρίου αλλά μέχρι τότε θα έχουμε και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα. Όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα και με την κατάσταση να ελέγχεται σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να ξεκινήσουμε με ασφάλεια. Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως θα εκτιμηθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ολοκληρωτική και ολοκληρωμένη χρήση της μάσκας στα παιδιά.

Υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα και τον αριθμό τους που παραμένει σε επίπεδα υψηλά τις τελευταίες ημέρες; Υψηλά σε σχέση πάντα με τα όσα προηγήθηκαν και όχι με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκε και καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.

Υπάρχει ανησυχία λόγω της δυναμικής που καταγράφεται. Είναι φυσικό η αύξηση σε σχέση με το βασικό επίπεδο που είχαμε τους προηγούμενους μήνες να προκαλεί σε όλους ανησυχία, όμως σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με άλλες χώρες και ευρωπαϊκές είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση στην Ελλάδα.

Βέβαια αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ησυχίας και ηρεμίας, επανάπαυσης και χαλάρωσης. Θα πρέπει να υπάρχει και υπάρχει εγρήγορση. Λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης αλλά και μέτρα προληπτικά. Κυρίως προληπτικά που αν μη τι άλλο είναι και τα βασικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων. Υπάρχει επίσης αύξηση και των νοσηλευμένων και των διασωληνωμένων. Όχι βέβαια σε επίπεδα του χειμώνα ή άλλων χωρών αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση.

Η εποχική γρίπη και οι άλλες ιώσεις που αναμένονται από το φθινόπωρο πόσο επικίνδυνες είναι σε συνδυασμό με τον κορονοϊό;

Η γρίπη αλλά και οι υπόλοιπες ιώσεις του χειμώνα είναι φυσικό να προκαλούν έντονη ανησυχία εξ αιτίας του κορονοϊού. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή και μεγαλύτερη εγρήγορση αφού θα πρέπει να γίνεται και ο ανάλογος διαχωρισμός. Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε και μια διαγνωστική διαδικασία που θα είναι και αποτελεσματική ώστε να διαχωρίζονται οι ιοί.

Επειδή και τα δύο νοσήματα, ο κορονοϊός και η γρίπη, είναι παρόμοια η κοινή δράση απέναντί τους είναι η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών. Να επισημάνω ότι η υγιεινή των χεριών πέραν της χρήσης της μάσκας όπως και η τήρηση των αποστάσεων είναι τα τρία όπλα που διαθέτουμε σήμερα και να προσθέσω ο΄τι πρέπει να εντάξουμε σε αυτά και το εμβόλιο για τη γρίπη.

Θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη προσπάθεια εμβολιασμού ώστε να περιορίσουμε τα κρούσματα και τη θνησιμότητα από αυτή, δεδομένου ότι για τον κορονοϊό εμβόλια και φάρμακα δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει ζήτημα γενικού Lockdown ειδικά στις χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα πολύ περισσότερο. Υπάρχει σήμερα μια διεθνής προσπάθεια να προχωρήσουν η κοινωνία και η οικονομία σε ρυθμούς ανεκτούς και όχι όπως έγινε στην αρχή της πανδημίας. Όλες οι χώρες επηρεάστηκαν ακόμη και αυτές που έβαλαν μπροστα στην οικονομία και μετά τη δημόσια υγεία. Είδατε πως κάποια στιγμή και αυτές αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα και μάλιστα πιο αυστηρά από όσες επέλεξαν τα προληπτικά μέτρα από την αρχή της πανδημίας.

Κοιτάξτε πρέπει σε παγκόσμια κλίμακα να ισορροπήσουμε μεταξύ σε αυτό που είναι ασφαλές υγειονομικά και ανεκτό οικονομικά και κοινωνικά. Ως εκ τούτου στόχος είναι να αποφύγουμε το γενικευμένο Lockdown,έχοντας το νου μας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να παρεμβαίνουμε ανάλογα με τις εξάρσεις που εμφανίζονται. Να κάνουμε τον διακόπτη on/off ανάλογα με ότι συμβαίνει. Να αυξάνουμε και να περιορίζουμε τα μέτρα σε περιοχές που αυξάνονται τα κρούσματα ή μειώνονται. Και επαναλαμβάνω να τηρούμε τα τρία βασικά μας όπλα, τη χρήση μάσκας την υγιεινή των χεριών και τις αποστάσεις.

Μιλήσατε για τον εμβολιασμό που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Τι έχετε να πείτε σε όλους όσοι αμφισβητούν τον κορονοϊό και τον αναγκαίο εμβολιασμό όταν φυσικά βρεθεί το εμβόλιο; Το ρωτώ με αφορμή το γεγονός ότι υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια οι λεγόμενοι αντιεμβολιαστές που αμφισβητούσαν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Δεν μου αρέσει να είμαι καταγγελτικός. Θα μπορούσα να καταγγείλω όλους αυτούς διότι πραγματικά αποτελούν πρόβλημα. Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε είναι και να πείσουμε το γενικό πληθυσμό αλλά και αυτούς που δεν αντιδρούν κακοπροαίρετα. Θα πρέπει να πείσουμε τον κόσμο παρουσιάζοντας απλά την πραγματικότητα.

Κοιτάξτε τα εμβόλια έχουν σώσει ζωές. Με αυτά έχουν αντιμετωπιστεί νοσήματα όπως η ευλογιά, έχουν ελεγχθεί νοσήματα όπως η ιλαρά και εν πολλοίς η γρίπη. Πρέπει και εμείς να βγαίνουμε και να τα λέμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο αυτούς που εκφράζουν απόψεις ξεπερασμένες, επιστημονικά και επενδύουν στη συνωμοσιολογία. Και με υπομονή να συμβάλουμε ώστε να ξεπεραστεί χρονικά η φάση μέχρι την εύρεση του εμβολίου και των απαραίτητων φαρμάκων

Είναι δεδομένο πως τα εμβόλια βοηθούν, σώζουν κόσμο. Είναι δεδομένο πως υπάρχει ο covid, τον βλέπουμε, είδαμε κόσμο να νοσεί και χώρες να καταστρέφονται, άπειρα κρούσματα παντού. Τα πράγματα είναι απλά. Όλοι να συστρατευθούμε. Αν αρχίσουν για παράδειγμα να αμφισβητείται και η ανάγκη της χρήσης μάσκας τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.

  • Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος είναι Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

πηγη

Leave a Reply