Για ποιους λόγους οι Νέοι στην Ελλάδα ”καίγονται” από το Online Dating?

0

Το γεγονός οτι οι νέοι στη χώρα μας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στον τομέα του online dating, θα έλεγε κανείς οτι είναι ένα νόμισμα που έχει δυο όψεις. Η μια απ΄αυτές, η περισσότερο ευχάριστη, είναι το οτι οι σημερινοί εικοσάχρονοι φλερτάρουν. Παρά το οτι πολλές φορές νομίζουμε οτι ο σύγχρονος νέος ασχολείται μόνο με τα videogames, το ποδόσφαιρο και διαφόρων ειδών ασχολίες που στους μεγαλύτερους μπορεί να μοιάζουν ανούσιες, η έντονη δραστηριότητα του στις εφαρμογές γνωριμιών μαρτυρά οτι ασχολείται με το αντίθετο φύλλο και, μάλιστα, πολύ.

Από την άλλη πλευρά, η αρνητική όψη του νομίσματος είναι οτι το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει για σύναψη ερωτικών γνωριμιών, περιορίζεται στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, οι νέοι σήμερα φλερτάρουν, αλλά το κάνουν με την “απρόσωπη” διαδικασία του online dating, δείχνοντας την προτίμηση τους στην άνεση, την ευκολία και την ταχύτητα που προσφέρει η χρήση εφαρμογών και ιστοσελίδων γνωριμιών, αντί για την πρόσωπο με πρόσωπο προσέγγιση του παραδοσιακού φλερτ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι “γιατί οι νέοι στην Ελλάδα ασχολούνται τόσο πολύ με το online dating;”

Νομίζω οτι η απάντηση είναι αρκετά απλή: Οι καιροί αλλάζουν, τα τεχνολογικά μέσα επίσης, και μαζί τους διαφοροποιείται ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνουν χώρα όλες οι καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, οπότε, το φλερτ δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι νέες γενιές συνηθίζουν να συζητούν με τους φίλους τους μέσω του Facebook, να επικοινωνούν με emoticons, να διασκεδάζουν παίζοντας παιχνίδια online, να διαβάζουν ειδήσεις μέσω ιστοσελίδων και, γενικότερα, όλες οι καθημερινές τους ασχολίες έχουν μεταφερθεί στον υπολογιστή, το tablet και το smartphone, οπότε, το ίδιο συμβαίνει με το φλερτ.

Τώρα, αν ρωτήσει κανείς αν αυτό είναι καλό ή κακό, δε θα έλεγα οτι υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση, αφού, το online dating από τη μια είναι εξαιρετικά εύκολο, γρήγορο και συναρπαστικό, από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, αλλά απλώς το εργαλείο για να κάνει κανείς κάποιες ενδιαφέρουσες γνωριμίες με σκοπό να οδηγήσουν σε συναρπαστικές ερωτικές περιπέτειες. Βέβαια, η αληθεια είναι οτι το πως χρησιμοποιεί κανείς τις ευκολίες που του παρέχει η τεχνολογία της εποχής είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό, ωστόσο, για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, θα πρέπει να πούμε το εξής: Οι νέοι ποτέ δεν έπαψαν να αναζητούν τη συντροφικότητα, να έχουν ανάγκη το φλερτ και να δραστηριοποιούνται ερωτικά.

Αν σήμερα πολλοί απ’ αυτούς επιδίδονται σε υπερβολικό βαθμό στο online dating, ειδικά όταν μιλάμε για άντρες, αυτό, μεταξύ άλλων, είναι ένα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η οποία αναγκάζει πολλούς απ’ αυτούς να διστάζουν να φλερτάρουν πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς, το παραδοσιακό ραντεβού με μια γυναίκα κοστίζει. Για τον άνεργο ή τον χαμηλόμισθο Έλληνα, το να φλερτάρει μέσω του διαδικτύου είναι πολύ πιο εύκολο, οικονομικό και άνετο από το να βγει για ποτό, να εντοπίσει το υποψήφιο ταίρι του, να το προσεγγίσει, πιθανόν να κεράσει και ένα ποτό, διαδικασία που κοστίζει πολύ περισσότερο σε χρόνο και χρήμα, ενώ, δε εγγυάται καμία επιτυχία. Επιπλέον, πόσες γυναίκες να γνωρίσει κανείς σε μια βραδινή έξοδο; Μια; Δυο; Τρεις;

Αν σκεφτεί κανείς με πόσο μεγάλη ευκολία μπορεί να γνωρίσει δεκάδες άτομα του αντίθετου φύλλου μέσα σε λίγες ώρες περιήγησης σε μια εφαρμογή γνωριμιών, μπορεί να κατανοήσει πλήρως γιατί οι νέοι στην Ελλάδα προτιμούν το online dating από το παραδοσιακό φλερτ. Μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει;

Απάντηση