Επικαιρότητα

Γιατί το “όχι” πρέπει να γίνει “ναι” στην περίπτωση Alpha Bank.

Η απόφαση της Alpha Bank να απορρίψει την Παρασκευή την πρόταση της Εθνικής απογοήτευσε τη χρηματιστηριακή αγορά. Το γεγονός ότι τα στελέχη της Alpha βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη τις τελευταίες δύο ημέρες δημιουργεί ελπίδες ότι το deal αυτό μπορεί να έχει και αίσιο τέλος.

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη παρεξήγηση. Ακούσαμε κάποιον συνδικαλιστή, εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Alpha να δικαιολογεί την απόφαση των εργοδοτών του, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει η Alpha Bank να γίνει κρατική τράπεζα. Κάποιος θα πρέπει να τον πληροφορήσει ότι επί της ουσίας η Alpha Bank έχει πάψει προ πολλού να είναι μία αμιγώς ιδιωτική τράπεζα. Με προνομιούχες μετοχές ονομαστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ να βρίσκονται ήδη στα χέρια του δημοσίου και λειτουργώντας με κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ, η Alpha Bank, όπως και άλλες ιδιωτικές τράπεζες βρίσκονται υπό την “κηδεμονία” του δημοσίου. Κι αν δεν υπήρχε εκείνη η σκανδαλώδης ρύθμιση του κ. Αλογοσκούφη (το είχαμε σημειώσει και τότε), το κράτος θα ήταν ήδη ο μεγαλομέτοχος αρκετών ιδιωτικών τραπεζών.

Η Alpha Bank, λοιπόν, χρειάστηκε κάποια στιγμή κεφάλαια και πολύ σωστά το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή όλοι μας, έσπευσε να την βοηθήσει. Τώρα η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ένα υγιές και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ικανό να βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει από την κρίση. Δηλαδή, ένα τραπεζικό σύστημα που να είναι σε θέση να αυξήσει την ρευστότητα στην αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας, επειδή ακριβώς οι τράπεζες δεν δίνουν (δεν μπορούν να δώσουν) δάνεια. Με άλλα λόγια, οι συγχωνεύσεις είναι θέμα κοινωνικής αναγκαιότητας. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank θα έπρεπε να είχε ήδη λάβει υπόψη του αυτή την παράμετρο, πριν βιαστεί να αποκλείσει την Παρασκευή κάθε δεύτερη σκέψη για το deal.

Το αν οι όροι είναι συμφέροντες ή όχι είναι κάτι που ασφαλώς θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Ωστόσο, υπάρχει ένα ερώτημα: Από τη στιγμή που μιλάγανε επί τόσες βδομάδες για τις λεπτομέρειες του deal, γιατί δεν είχαν εκφράσει νωρίτερα στη διοίκηση της Εθνικής τις σχετικές τους διαφωνίες; Κι ένα ακόμη ερώτημα είναι τι στάση κράτησε ο εκπρόσωπος του δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank. Διότι διαβάσαμε στη σχετική ανακοίνωση κάτι για ομοφωνία. Κατανοούμε την απέχθεια των ανθρώπων της Alpha σε ό,τι έχει να κάνει με το κράτος, αλλά νομίζουμε ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή.

Η αγορά έχει ανάγκη από ένα τόσο μεγάλο επιχειρηματικό deal. Είναι η μεγάλη εκείνη κίνηση που μπορεί να αλλάξει το κλίμα και αυτό το έχουμε όλοι απόλυτη ανάγκη. Οποιοδήποτε deal στον τραπεζικό χώρο θα συνοδευτεί με συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων και με κλείσιμο καταστημάτων. Αυτό είναι το αρνητικό στοιχείο της ιστορίας. Παρ΄ όλα αυτά, η Εθνική και η Alpha έχουν περισσότερους λόγους για να έρθουν πιο κοντά από το να οδηγηθούν έπειτα από 10 χρόνια σε ένα ακόμη ναυάγιο…

Οι μέτοχοι της Alpha Bank είναι εκείνοι που θα κληθούν τελικά να αποφασίσουν σχετικά. Να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την οποιαδήποτε πρόταση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να το θυμούνται. Ή καλύτερα να μην το ξεχνούν όταν παίρνουν την όποια απόφασή τους.

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή:www.capital.gr

Υ.Γ: Τίποτα δεν έχει τελειώσει για Εθνική Τράπεζα – Alpha Bank

Μετά την επίσημη απόρριψη της πρότασης της ΕΤΕ λόγω διαφαινόμενης ασυμφωνίας στο τίμημα, στελέχη της Alpha Bank επισημαίνουν στο Capital.gr ότι συμφωνία των δύο τραπεζών στο μέλλον δεν θα αποτελούσε κεραυνό εν αιθρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close