Βιταμίνη D: Τι λένε οι νέες μελέτες και πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

0

Διονυσία Προκόπη

Διονυσία Προκόπη

Βιταμίνη D: Τι λένε οι νέες μελέτες και πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
ASSOCIATED PRESS

Τα σημαντικότερα θέματα που θα αναπτυχθούν στο «Ενδόραμα», το Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας που διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος.

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες ιατρικές μελέτες που εκπονήθηκαν το 2019 και ανατρέπουν αρκετά δεδομένα γύρω από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγού, την βιταμίνη D και κατά πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τον καρκίνο του θυροειδούς και τις πολυκυστικές ωοθήκες.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη (23/01/2020), ανέφερε: «Το 2019 ήταν μια χρονιά ανατροπών σε σχέση με όσα είχαμε ως δεδομένα για αρκετές καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγών. Με βάση μελέτες που έγιναν γνωστές τη χρονιά που μας πέρασε, πλέον υπάρχει έντονη αμφισβήτηση γύρω από το κατά πόσο η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αντίθετα, εδραιώνεται ο κίνδυνος από την κατανάλωση αυγών. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί η αίσθηση από παλαιότερες ιατρικές μελέτες πως δεν επηρεάζονται αρνητικά οι ορμόνες από τα αυγά, κάτι που πλέον φαίνεται να καταρρίπτεται».

Απάντηση