Ήταν 22 Οκτωβρίου 1988 όταν ο δύο -μέχρι τότε- φορές πρωθυπουργός (1981, 1985) επέστρεφε στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου είχε μεταβεί για να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφιλντ, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Μάλιστα, την εγχείρηση του Έλληνα πρωθυπουργού είχε αναλάβει ο διάσημος καρδιοχειρούργος Γιακούμπ, που θεωρούνταν αυθεντία στο είδος του.

Μόλις το αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες επίσημοι, δημοσιογράφοι κι απλοί πολίτες άρχισαν να ζητωκραυγάζουν για την επιστροφή Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα οι φήμες για την σχέση του με την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη οργίαζαν σε μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου της εποχής.

Όταν, όμως, άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους για την αποβίβαση του Ανδρέα Παπανδρέου, λίγοι περίμεναν όσα ακολουθούσαν.
Ο σοσιαλιστής ηγέτης αντί να κατέβει αμέσως από την σκάλα προς τον κόσμο που τον περίμενε, κοντοστάθηκε χαιρετώντας τον κόσμο με τον χαρακτηριστικό του τρόπο και με ένα του νεύμα, άλλαξε άπαξ δια παντός όλα τα «ήθη» της πολιτικής ζωής.

Το νεύμα αυτό δεν απευθυνόταν σε άλλον, από την σύντροφό του Δήμητρα Λιάνη, η οποία έπιασε αμέσως το νόημα και γεμάτη σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη έσπευσε στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, γράφοντας με αυτόν τον τρόπο την αρχή σε μία υπόθεση που θα απασχολούσε ολόκληρο τον Τύπο και την ελληνική κοινωνία για αρκετά ακόμη χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here