Επικαιρότητα

Αυτή η πόλη θα προτιμούσε … ένα αυθεντικό παραμύθι.

Συνηθίζεται να αποκαλούμε παραμυθένια μία πόλη που αξίζει να την επισκέπτεσαι για τις ομορφιές της. Όχι τόσο για τις φυσικές ομορφιές, όσο για τη ψυχή της, τη ζωή, τους ήχους και τις εικόνες όταν αυτές είναι διάστικτες πάνω στα δημιουργήματα που σκαρώνουν οι άνθρωποι της πόλης. Καθώς πλησιάζουμε τις δημοτικές εκλογές, η πόλη τείνει να ισορροπεί ανάμεσα στη μακρινή ιστορία που όλοι θα σέβονται και την πρόσφατη που όλοι θα περιγράφουν ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί : άλλοτε ζεστή και υπερήφανη, άλλοτε παγωμένη και μίζερη. Οι αντίπαλοι θα επιδιώξουν να σκαρώσουν μία περιστασιακή, πρόσκαιρη θρησκεία που θα κεντρίζει, θα φανατίζει και θα πείθει όπως γράφει ο Ισπανός συγγραφέας στο ‘’Παιχνίδι του Αγγέλου’’. Το εγχείρημα είναι σύνθετο και δύσκολο διότι για πρώτη ίσως φορά, τα συναισθήματα του ψηφοφόρου είναι απροσπέλαστα. Για πρώτη φορά ο πολίτης θα απαιτήσει κάτι περισσότερο από εικόνα, ψεύτικες συνωμοσίες, μεγάλα λόγια και πολιτικά βιογραφικά. Ο πολίτης δεν πιστεύει πουθενά και σε κανέναν διότι δεν υπάρχει απάντηση σε μία απλή ερώτηση «μα ποιος τρελός δαπανά 200 χιλιάρικα για να εκλεγεί δήμαρχος και να είναι αδιάφθορος ? Και αν είναι τόσο καλός, ποιος είναι ο λόγος που απαιτούνται τόσα χρήματα ? Γιατί τα ΜΜΕ να λένε την αλήθεια αφού κατά τη διάρκεια των εκλογών παρέχουν ενημέρωση επ’ αμοιβή για να επιβιώσουν ? »

.
Εδώ και αρκετό καιρό έχουν πάψει οι εκλογές να έχουν κάτι μυστικιστικό. Οι πρόσφατες πολιτικές διεργασίες και συμπεριφορές με αφορμή τις στηρίξεις των κομμάτων αποτελούν ισχυρή επιβεβαίωση ότι η πόλη στερείται από ένα αυθεντικό και ανόθευτο παραμύθι το οποίο θα μπορούσε να συγκινήσει τους πολίτες. Ένα γνήσιο παραμύθι έχει πλοκή και ουδόλως διαπλοκή. Ένα ανόθευτο παραμύθι προδιαγράφει με σαφήνεια τους καλούς και τους κακούς. Αντιθέτως, οι υποψήφιοι των εκλογών βαφτίζουν καλούς και κακούς ανάλογα με τις πολιτικές ισορροπίες. Πρώην αντίπαλοι γίνονται συνοδοιπόροι. Η περιστασιακή θρησκεία, που είναι απαραίτητο πολιτικό εργαλείο, ενώνει ανθρώπους, όχι στη βάση της ηθικής και των κοινών τους αξιών αλλά δημιουργεί ομάδα που έχει συμφωνήσει απλώς και μόνο στο ποιος είναι ο, προσωρινός, αντίπαλος για τις εκλογικές ανάγκες.

.
Το ανόθευτο παραμύθι έχει μία τουλάχιστον επώνυμη μάγισσα που κάνει τα κακά πράγματα. Στις επόμενες εκλογές τα κακά θα μείνουν, ως συνήθως, ορφανά με το ψευδώνυμο «νόμιμη κομπίνα». Τα αυτονόητα θα γίνουν ακατόρθωτα και οι μερεμετατζήδες θα γίνουν μάγισσες ! Το παραμύθι έχει πρίγκιπες ενώ οι εκλογές μικρούς Θεούς. Στο παραμύθι οι υπήκοοι λατρεύουν το βασιλιά ενώ στις εκλογές τον καταριούνται και τον θεωρούν κομπιναδόρο. Το παραμύθι καταλήγει, φέρνει κάθαρση και κοιμίζει. Οι εκλογές αποτελούν μία ακόμα διαδικασία που κανείς από τους πολίτες δεν πρόκειται να βρει άκρη πέραν της πρόσκαιρης ικανοποίησης ή και ασφάλειας που θα νιώσουν όσοι επέλεξαν τον νικητή.

.
Πόσο ανάγκη έχει αυτή η πόλη από ένα αληθινό παραμύθι ? Πόσο ανάγκη έχει να μάθει τελικά ποιος είναι ο πραγματικός κακός και ο αληθινός καλός. Να διώξει τα ξωτικά, τους κακούς και να βρει το δρόμο της. Να χαράξει την ταυτότητά της και να αρχίσει να παράγει ιστορία. Να μυρίσει ευωδιές από το κακοποιημένο χώμα της. Να καμαρώσει για τα γαλάζια νερά της. Να απελευθερώσει τις σκέψεις και τις ιδέες που κρατά κλειδωμένες η μάγισσα. Ένα αυθεντικό παραμύθι θα ήταν έτοιμοι να το προτιμήσουν οι περισσότεροι πολίτες. Οι μάγισσες στις μέρες μας είναι προτιμότερες από τους παπατζήδες. Όταν οι τελευταίοι βρίσκονται παντού, ρίχνεις κέρμα και ότι βγάλει …
.

ΛΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close