Αυστραλία: Πάνω από 150 οικονομολόγοι ζητούν να μην χαλαρώσουν ακόμη τα περιοριστικά μέτρα

0
A woman walks past the Reserve Bank of Australia in Sydney, Thursday, March 19, 2020. Australia's central bank cut its benchmark interest rate by a quarter of a percentage point to a record low 0.25%, urgently seeking to alleviate economic shocks from the new coronavirus. (AP Photo/Rick Rycroft)

Περισσότεροι από 150 Αυστραλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν σήμερα την κυβέρνηση της χώρας να μην αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν στόχο να ανασχέσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, παρόλο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε σε χαμηλό πολλών εβδομάδων.

Μέχρι στιγμής η Αυστραλία έχει αποφύγει τη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στο έδαφός της κλείνοντας τα σύνορά της και επιβάλλοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Αν και τα μέτρα αυτά έχουν περιορίσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων της covid-19 σε λιγότερα από 40 ημερησίως, οι περιορισμοί αναμένεται να ωθήσουν την ανεργία σε υψηλό 16 ετών, περίπου στο 10%.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει 6.617 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 71 θανάτους, με το πρώτο κρούσμα να χρονολογείται στα τέλη Ιανουαρίου.

Με όλο και περισσότερους να ζητούν σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, Αυστραλοί οικονομολόγοι δημοσίευσαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση ζητώντας της να θέσει ως προτεραιότητα τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια οικονομία που λειτουργεί, αν πρώτα δεν έχουμε αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση», τόνισε μια ομάδα 157 οικονομολόγων από πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση της χώρας και η κεντρική τράπεζα έχουν ανακοινώσει ότι θα ρίξουν 320 δισ. δολάρια Αυστραλίας στην οικονομία της χώρας προκειμένου να απαλύνουν το οικονομικό πλήγμα.

Οι περιορισμοί θα παραμείνουν
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί στη χώρα δεν θα χαλαρώσουν τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ενώ πολλοί πρωθυπουργοί πολιτειών κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

«Κάναμε όλοι τεράστιες θυσίες, δώσαμε πολλά. Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε ό,τι κερδίσαμε επειδή μας κυριεύει η αίσθηση της αγανάκτησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτόρια Νταν Άντριους σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

Οποιαδήποτε σημαντική χαλάρωση των μέτρων θα γίνει αφού η Αυστραλία αποκτήσει την ικανότητα να διεξάγει μαζικά τεστ για τον κορονοϊό, αφού ενισχύσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων και αφού έχουν προετοιμαστεί οι τοπικές αρχές για νέες επιδημίες της covid-19, διευκρίνισε ο Άντριους.

Κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της κυβέρνησης έχει μια αμφιλεγόμενη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας θα ελέγχονται οι κινήσεις των πολιτών ώστε να γίνεται εύκολα η ιχνηλάτηση των επαφών τους σε περίπτωση νέας επιδημίας κορονοϊού.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει εξηγήσει ότι για να λειτουργήσει το σύστημα αυτό τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού θα πρέπει να αποκτήσει την εφαρμογή.

Απάντηση