Επικαιρότητα

Αυστηρότερη γίνεται η εποπτεία των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος

Αρχίζει αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις».
 

Με τον εν λόγω νομοσχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδος αποκτά αυξημένες εξουσίες πάνω στο τραπεζικό σύστημα και θα έχει την δυνατότητα σχεδόν απεριόριστης παρέμβασης, ειδικά στα προβληματικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά βάσει των νέων διατάξεων η Κεντρική Τράπεζα μπορεί :

-Να διορίζει Επίτροπο με αυξημένες αρμοδιότητες όταν μία τράπεζα δεν συμμορφώνεται με εντολή της για αύξηση κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων.

-Να επιβάλλει αύξηση κεφαλαίου με απόφαση του Επιτρόπου και χωρίς δικαίωμα προτιμήσεως των παλαιών μετόχων.

-Να επιβάλει μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη διάσωση υγιών στοιχείων και τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος (bridge bank).

-Να επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα εξυγιάνσεως και να ρυθμίζει το καθεστώς εκκαθαρίσεως του τραπεζικού ιδρύματος όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.

-Να επιβάλλει στις τράπεζες να καταρτίζουν και να υποβάλλουν σχέδια ανακάμψεως και εξυγιάνσεως.

 

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close