Ασφαλιστικό: Διπλή ελάφρυνση από φόρους και εισφορές για τους μη μισθωτούς

0

Tην Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία 1,4 εκ. αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια κλίμακα επιθυμούν να ενταχθούν – Πώς ωφελούναι οι μη μισθωτοί από την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Tην Παρασκευή εκτός «τεχνικού» απροόπτου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία 1,4 εκ. ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια ασφαλιστική κλίμακα επιθυμούν να ενταχθούν για το 2020 από τις 6 που θεσπίστηκαν, επιλέγοντας μεταξύ 220 και 576 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία. Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνεται ο τίτλος: «ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ», καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία προσδοκώντας υψηλότερη σύνταξη.

Όσοι µη µισθωτοί δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ. Στη συνέχεια ο e-ΕΦΚΑ θα ετοιμάσει τα σχετικά ειδοποιητήρια με προθεσμία πληρωμής έως τις 20 Μαρτίου.

Σε γενικές γραμμές οι μη μισθωτοί έχουν όφελος από την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Το όφελος είναι διπλό καθώς συνδυάζεται με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που αφορούν τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021. Κερδισμένοι βγαίνουν λόγω της μείωσης της φορολογίας ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ οι οποίοι επιβαρύνονται καθώς η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται από τα 175 στα 210 ευρώ. Έτσι, επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 6000 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου, καταβάλλει ετησίως 2102 ευρώ για εισφορές και 858 ευρώ φόρο, ενώ με το ασφαλιστικό Βρούτση προκύπτουν μεν εισφορές 2516 ευρώ (κατ΄ελάχιστον) αλλά ο φόρος μειώνεται στα 314 ευρώ. Συνεπώς από φόρους και εισφορές, προκύπτει ελάφρυνση 130 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες του Υπουργείου Εργασίας (δείτε τους εδώ κι εδώ) σημαντικότερη ελάφρυνση προκύπτει στα εισοδήματα μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ. Έτσι, για εισόδημα 35.032 ευρώ, επαγγελματίας -με το νόμο Κατρούγκαλου – καταβάλλει εισφορές 7.105 ευρώ ετησίως και 6.699 φόρο. Με το ασφαλιστικό Βρούτση σε συνδυασμό με τους νέους φορολογικούς συντελεστές, αν ασφαλιστεί στη δεύτερη κατηγορία ( 252 ευρώ μηνιαίως) μπορεί να καταβάλλει εισφορές 3.019 ευρώ ετησίως ενώ θα πληρώσει φόρο 6.625 ευρώ. Συνεπώς θα προκύψει ελάφρυνση 4.160 ευρώ.

Ωφελημένοι βγαίνουν και οι συνταξιούχοι που έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια με τη βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 36 έτη ασφάλισης και αποδοχές 2.500 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό θα πάρει κύρια σύνταξη ύψους 1.379 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε σύνταξη 1.269 ευρώ. Κερδίζει 110 ευρώ μηνιαίως.

πηγη

Απάντηση