Επικαιρότητα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Να ενημερώνονται οι γονείς του μαθητή, πριν το ποινολόγιο

Πρέπει να ενημερώνονται οι γονείς του μαθητή για τις πειθαρχικές τιμωρίες πριν καταγραφούν στο ποινολόγιο, αποφάνθηκε η Αρχή, μετά από περιστατικό που συνέβη σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης
Τα εκπαιδευτήρια και τα σχολεία γενικότερα όταν επιβάλλουν πειθαρχικές τιμωρίες (πειθαρχικές ποινές) σε μαθητές, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, υποχρεούνται πρώτα να ενημερώνουν τους γονείς του μαθητή που επιπλήττεται και έπειτα τρίτα πρόσωπα.

Αυτό επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην υπ΄ αριθμ. 54/2015 απόφασή της και επέβαλε σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης της κύρωση της προειδοποίησης, που προβλέπει ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Ειδικότερα, μέσα στο σχολικό λεωφορείο ενεπλάκησαν βίαια τρεις μαθητές.

Ο Διευθυντής του εκπαιδευτηρίου, δεν ενημέρωσε τους γονείς του μαθητή για την πειθαρχική προφορική ποινή της παρατήρησης («άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός στην συμπεριφορά σου και να συγκρατείς τα νεύρα σου») που επιβλήθηκε στον γιο τους και καταγράφηκε στο μαθητικό ποινολόγιο (βιβλίο πράξεων επιβολής ποινών). Αντίθετα, όμως ενημέρωσε τους γονείς των δύο άλλων μαθητών που είχαν εμπλακεί στο βίαιο περιστατικό μέσα στο σχολικό λεωφορείο.

Οι γονείς του μαθητή που τιμωρήθηκε, αντέδρασαν υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα του γιου τους με παράνομη επεξεργασία και ότι παράνομα κατά παράβαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, καταχωρήθηκε στο βιβλίο πράξεων επιβολής ποινών η πειθαρχική ποινή της παρατήρησης.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι τα εκπαιδευτήρια: 1) προέβησαν σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του μαθητή, 2) δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν του γονείς του μαθητή για την καταχώρηση της σε βάρος του πειθαρχικής ποινής κατά παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (νόμος 2472/1997) και 3) δεν απάντησαν εμπρόθεσμα στην αίτηση των γονέων του εν λόγω μαθητή για τη διαγραφή της πειθαρχικής ποινής.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή επέβαλε στα εκπαιδευτήρια την κύρωση της προειδοποίησης για να: α) συλλέγουν κατά νόμιμο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και να καταχωρούν στο αρχείο μόνο τα αναγκαία στοιχεία, β) να ενημερώνουν τους γονείς των μαθητών για την συλλογή των προσωπικών δεδομένων, πριν την καταχώρησή τους και γ) να απαντούν εμπρόθεσμα στις αιτήσεις – αντιρρήσεις που υποβάλλονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close