Η διαφραγματοκήλη αποτελεί μια πάθηση που εμφανίζεται αρκετά συχνά απασχολώντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τι είναι όμως η διαφραγματοκήλη και ποια η σχέση της με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ή

Τι είναι η θολοπλαστική;

Μπήκαμε στην ιστοσελίδα sambalis.gr και βρήκαμε απαντήσεις για όλα τα παραπάνω.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία τμήμα του στομάχου προβάλλεται στη θωρακική κοιλότητα μέσω του διαφράγματος. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική αν ωστόσο δώσει συμπτώματα αυτά ποικίλουν και μπορεί να προσομοιάζουν με μία πληθώρα άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Γιατί εμφανίζεται;

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση της διαφραγματοκήλης. Αυτοί είναι η παχυσαρκία και η ηλικία. Καθώς σχετίζεται με την πίεση εντός της κοιλιάς, η διαφραγματοκήλη μπορεί να σχετιστεί με κάθε παράγοντα που αυξάνει την ανωτέρω πίεση. Τέτοιοι παράγοντες είναι: η εγκυμοσύνη, χρόνια δυσκοιλιότητα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο χρόνιος βήχας.

Μπορεί επίσης να έρθει ως αποτέλεσμα προηγούμενων χειρουργείων στομάχου ή οισοφάγου, θωρακοκοιλιακών τραυμάτων ή σκελετικών δυσμορφιών.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία εξαιτίας του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα πραγματοποιείται άνοδος των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι το αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο. Επίσης αναγωγή του περιεχομένου του στομάχου ιδιαίτερα όταν ο ασθενής ξαπλώνει, πόνος και δυσκολία κατά την κατάποση, πόνος στο στήθος, ναυτία και ρεψίματα.

Αν έχω διαφραγματοκήλη θα έχω απαραίτητα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αν και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί τη βασικότερη ένδειξη – σύμπτωμα για την ύπαρξη διαφραγματοκήλης, η δεύτερη είναι δυνατόν να υπάρχει μεμονωμένα.

Με απλά λόγια κάποιος ου έχει διαφραγματοκήλη δεν είναι απαραίτητο ότι έχει γαστροισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι είναι η θολοπλαστική;

Πρόκειται για τη συνηθέστερη χειρουργική τεχνική με την οποία αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατά τη διάρκεια της θολοπλαστικής ο θόλος (το πάνω μέρος του στομάχου) τυλίγεται γύρω από το κατώτερο μέρος του οισοφάγου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίζει το ρόλο της βαλβίδας εμποδίζοντας την άνοδο των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο.

Χρειάζεστε περισσότερες απαντήσεις; Ο γενικός χειρουργός Γεώργιος Σάμπαλης, ειδικός στην λαπαροσκοπική χειρουργική σας απαντά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here