ΕπικαιρότηταΤοπικά

Ανακοίνωση σχετικά με την ενεργειακή χρήση και εξοικονόμηση του Δήμου Κορινθίων

Σαν διευθυντής προγραμμάτων του Institute for European Energy and Climate Policy και Senior Expert του JIN στην Ολλανδία, συντονίζω αρκετά Ευρωπαϊκά μεγάλα έργα στον τομέα τη ενέργειας και της ενεργειακής εξοικονόμησης. Σε αρκετά από αυτά εμπλέκονται και Δήμοι και Περιφέρειες με μεγάλη επιτυχία και πραγματικά αποτελέσματα.

Ένα έργο το οποίο υλοποιούμε ονομάζεται PUBLENEF (http://www.publenef-project.eu) (με χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Επιτροπής πρόγραμμα Ορίζοντες 2020) με μετόχους αρκετά μέλη και ενώσεις Δήμων και Περιφερειών στην Ευρώπη. O στόχος είναι να βοηθήσουμε Δήμους και Περιφέρειες να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους (μέσω τεχνικής βοήθειας) όσον αφορά την ενεργειακή εξοικονόμηση και θεωρείται από τα σημαντικά έργα της ΕΕ. Στην Ελλάδα, ο αντιπρόσωπος του έργου ειναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ, www.cres.gr) που ειναι και ο εθνικός ενεργειακός φορέας και κατόπιν συναντήσεων με διάφορους δήμους επέλεξε τον Δήμο Κορινθίων για να υλοποιήσει τις δράσεις του.

O Δήμος έχει υπογράψει το Συμφωνο των Δημάρχων (συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο δίκτυο δήμων όπου ο κάθε Δήμος αναπτύσει στρατηγική για να μειώσει τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2020) όπου με βάση τη μελέτη (που είχαμε υλοποιήσει πριν από χρόνια) είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή τουκατανάλωση ώς το 2020. Ειναι επίσης υποχρεωμένος να παρουσιάζει monitoring report κάθε 2-3 χρόνια, το οποίο και δεν έχει γίνει. Στο πλαίσιο του PUBLENEF, ο Δήμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον πριν από δυο χρόνια στο ΚΑΠΕ να τον βοηθήσει για να υλοποιήσει οδοφωτισμό αρχικά, και έγιναν κάποιες συναντήσεις οι οποίες δεν απέδωσαν λόγω κυρίως ότι ο Δήμος δεν το έβρισκε οικονομικά ωφέλιμο (παρά την παρουσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που έδινε τα καλύτερα επιτόκια αγοράς εκείνη την περίοδο και που το ΚΑΠΕ θα έγραφε ολόκληρη την πρόταση ΔΩΡΕΑΝ). Σε δεύτερη φάση, ο Δήμος επέλεξε να κάνει Ενεργειακή Διαχείρηση για τα Δημόσια Κτίρια, όπου και πάλι στην εκπαίδευση που έγινε (όπου έτυχε να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να προλογίσω σαν συντονιστής του έργου), δυστυχώς μόνο 2 υπάλληλοι παραβρέθηκαν, οπότε και η εκπαίδευση ουσιαστικά είχε ελάχστο ως μηδενικό αποτέλεσμα.. Επιπλέον, παρά τις προσκλήσεις που κάνει το ΚΑΠΕ και εμείς για συμμετοχή σε διάφορα έργα ακόμα όπου η τεχνογνωσία ειναι ΔΩΡΕΑΝ, πάλι δεν υπάρχει καμία συμμετοχή (πχ πριν απο 3 μέρες έγινε στο Ναύπλιο από το ΚΑΠΕ ημερίδα για το έργο με συμμετοχή Δήμων και ο Δήμος Κορινθίων πάλι δεν παραβρέθηκε και δεν συνέλεξε έστω τα στοιχεία κατανάλωσής του όπως ζητήθηκε). Ελέω λοιπόν αυτής της εμμονής του Δήμου να ΜΗΝ συνεργάζεται υπάρχουν κάποια θέματα

Α) Το ρεύμα που πληρώνει ο Δήμος ουσιαστικά καλύπτεται από τους δημότες, άρα η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ευθύνη ΌΛΩΝ. Αυτό σε απάντηση δημοσιογράφου τοπικού που μας είπε ότι το θέμα δεν ενδιαφέρει και ότι ειναι καθαρά δικό μας θέμα. Είναι θεωρούμε αρκετά σημαντικό να γνωρίζει ο Δήμος και οι δημότες το τι και που σπαταλάται για ρεύμα για να υπάρχει και αντιστοιχεία με τα τέλη που πληρώνουν τουλάχιστον.

Β) Δαπανώνται αυτή τη στιγμή Ευρωπαϊκά λεφτά (και πόροι από το ΚΑΠΕ) για να εκπαιδευθεί ο Δήμος και να μειώσει την κατανάλωσή του οι οποίοι δεν έχουν κανένα αντίκτυπο δυστυχώς και η Ελληνική περίπτωση είναι επίφοβη. Στο τέλος του έργου θα γίνει αποτίμηση και θα φανεί ακριβώς το τί δαπανήθηκε και με τι αποτέλεσμα.

Γ) Σήμερα στις Βρυξέλλες και ενώ το έργο παρουσιάζεται παντού σαν επιτυχία, κάναμε έναν απολογισμό για τις δράσεις που υλοποιούνται και το ΚΑΠΕ πραγματικά προσπαθεί να βρει λύσεις και να φέρει έτοιμα παραδείγματα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ανταπόκριση. Παραδείγματα μπορούν να βρεθούν στη σελίδα του έργου και βέλτιστες πρακτικές εύκολα υλοποιήσιμες υπάρχουν άφθονες απλά πρέπει να υπάρχει θέληση.

Δ) Επειδή ο Δήμος είχε δείξει ενδιαφέρον να μπει σε σχήματα για Ευρωπαϊκά έργα, οπως ειναι λογικό όταν ο ίδιος δε δείχνει πρόσωπο προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν άλλοι Δήμοι και περιφέρειες που πρωταγωνιστούν και απορροφουν Ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις και θεωρούμε άστοχο να μην μπορεί ο Δήμος λόγω εμμονής να μη γίνει πρωτοπόρος όταν υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ τεχνογνωσία..

Εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε με τα Ευρωπαϊκά έργα αλλά δυστυχώς πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη ωριμότητα και θέληση από τις αρχές, γιατί το ρεύμα δεν είναι δωρεάν και κάποιοι το πληρώνουν…

Είμαστε στη διάθεση του καθενός για περαιτέρω πληροφορίες (επικοινωνία με το ΚΑΠΕ στα τηλέφωνα της σελίδας http://www.cres.gr/kape/projects_PUBLEnEf.htm)

Οικονόμου Βλάσιος, Δρ.

Institute for European Energy and Climate Policy I Amsterdam Sloterdijk Teleport Towers, Kingsfordweg 151, 1043GR, Amsterdam, The Netherlands

JIN Climate and Sustainability, Groningen, the Netherlands (http://www.jin.ngo)

I M +31(0) 64 53 80712 I E vlasis@ieecp.org I W http://www.ieecp.org

Project coordinator of:

EC Horizon 2020 PROSPECT (Peer powered cities and regions 2017-2020 – www.h2020prospect.eu)

EC Horizon 2020 PUBLENEF (Supporting Public Authorities for implementing energy efficiency policies, www.publenef-project.eu)

EC FP7 APRAISE (Assessement of Policy Interrelationships and Impacts on Sustainability in Europe – www.apraise.org)

EC FP7 POLIMP (Mobilizing and transferring knowledge on post-2012 climate policy implications – www.polimp.eu)

EC IEE ENSPOL (Energy Saving Policies and Energy Efficiency Obligation schemes in the EU – www.enspol.eu)

Participant in:

EC Horizon 2020 EU-MERCI (EU coordinated MEthods and procedures based on Real Cases for the effective implementation of policies and measures supporting energy efficiency in the Industry) (2016-2019)

EC Horizon 2020 EPATEE (Evaluation into practice to achieve targets for energy efficiency – www.epatee.eu) (2017-2019)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close