Τα “ανοίγματα” Τσαβούσογλου για διάλογο και “μοιρασιά” του Αιγαίου δεν φαίνεται να αγγίζουν την Αθήνα που απαντά πως “η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Οι κλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διάλογο με την Αθήνα δυο φορές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο δεν φαίνεται να συγκινούν την Αθήνα που βλέπει με μεγάλη δυσπιστία τις Τουρκικές εκλκήσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία» και πως «Θέλουμε μελλοντικά να συνεχίσουμε μονόπλευρες ενέργειες; Όχι .

Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους και με την Ελλάδα», ενώ προχθες στη διάρκεια συνάντησής του με τον  Ιταλό ομόλογο του Ντι Μάγιο, ο Τσαβούσογλου μίλησε και για μια πιθανότητα διαμεσολάβησης της Ιταλίας χωρίς να διευκρινίζει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η Αθήνα πάντως τηρεί στάση αναμονής έναντι των τουρκικών ανοιγμάτων δια στόματος διπλωματικών πηγών που παρέπεμπαν στην δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ότι η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι στο πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η Τουρκία γύρω από την συζήτηση. Τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες υποδέχτηκαν με συγκρατημένο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου για “άνοιγμα στην ελληνική πλευρά”.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί το τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις χωρίς να βιάζεται να προβεί εν εντούτοις σε συμπεράσματα. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπήκε στην διαδικασία να εκδώσει κάποια ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σε σχέση με τις “εσωτερικής φύσεως αναφορές” τόσο για τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικοί σχεδιασμοί αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης από την ελληνική πλευρά, καθώς παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και ανεξάρτητα από τον ενδεχόμενο ρόλο της Ιταλίας που μέχρι στιγμής δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας για έρευνες στην περιοχή που δεσμεύεται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, δεν φαίνονται να ανατρέπονται.

Ταξίδια αστραπή του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ Ταξίδι-αστραπή στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στο Τελ Αβίβ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 23 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και ο Κύπριος Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του να συναντηθούν για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Λόγω της γενικότερης κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, και των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ, όπου θα ταξιδέψει την Τρίτη ο κ. Χριστοδουλίδης. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο.

Πηγη