Πολιτική

Αγχωμένη κυβέρνηση υπό προθεσμία – Καυγάδες κεκλεισμένων των θυρών σε “ωραία ατμόσφαιρα” κυνικής συνύπαρξης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος “τσακώνεται” στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά υποστηρίζοντας ο καθένας το δικό του δρόμο σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι υπερδεξιοί ΑΝΕΛ, που στηρίζουν την κυβέρνηση της “πρώτης φοράς Αριστεράς”, τελούν σε κατάσταση “εξαέρωσης” και οι βουλευτές τους αναζητούν σωσίβιο στο γνωστό “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Η κυβέρνηση παραπαίει, αναζητώντας σημείο στήριξης στους “σκόρπιους” της Βουλής και σε αποστάτες της γραμμής Καμμένου.

Σε αυτή την “ωραία ατμόσφαιρα” της κυβέρνησης, η χώρα τραβάει την ανηφόρα … της “καθαρής εξόδου”, των υπερπλεονασμάτων που στραγγίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ούτε οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν τη θέλουν, αλλά όμως αποτελεί το Αμερικανικό “γραμμάτιο Τσίπρα”, του οποίου λίγοι γνωρίζουν τα “ντεσού”.

Στο οικονομικό επίπεδο ο πρωθυπουργός έχει παίξει “τα ρέστα” του στην προσπάθεια να τον απαλλάξουν οι δανειστές από τη δέσμευσή του να περικόψει και τις παλαιές συντάξεις, μια και αυτό θεωρεί ότι αποτελεί τη μόνη ίσως σανίδα σωτηρίας του στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο αυτή η αγχώδης προτεραιότητα του κ. Τσίπρα δεν του επιτρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα των οικονομικών και αναπτυξιακών προβλημάτων μιας χώρας με καχεκτική πορεία, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών (από τις οποίες περιμένει να χρηματοδοτηθεί). Το πολιτικό ρίσκο για επενδύσεις στην Ελλάδα επανέρχεται στις αναλύσεις των ξένων Οίκων, οι οποίοι παίρνουν τις αποστάσεις τους, περιμένοντας “καλύτερες μέρες”, με σαφέστερη προοπτική για την οικονομία της χώρας. Και αυτό βέβαια αυξάνει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, αφού είναι ένα ζήτημα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι επόμενοι.

Ο Πάνος Καμμένος και οι άλλοι

Στα διαδικαστικά του «συνεταιρισμού», ο Πάνος Καμμένος, εκτός από το εσωκομματικό του πρόβλημα που εξελίσσεται σε εμφύλιο, εξακολουθεί να δέχεται πυρά από τους κυβερνητικούς του εταίρους για όσα δήλωσε στις ΗΠΑ, τόσο για την ύπαρξη plan b στο Σκοπιανό, όσο και για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο, ήρθε χθες το επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς, μάλιστα, λίγο έλειψε να επισκιάσει την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του, να δεσμευθούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό.

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close