Η αγορά ενός ακινήτου πάντα φαντάζει το ίδιο συναρπαστική και ελκυστική όσο και αγχωτική αλλά και δαπανηρή. Σίγουρα τα τελευταία 10 με 12 χρόνια όλοι έχουμε γίνει πολύ πιο προσεκτικοί και οι αυθόρμητες αγορές του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό σε καμία των περιπτώσεων δε σημαίνει ότι η αγορά (ή ακόμα και η ενοικίαση) κατοικιών κ.ά. έχει σταματήσει. Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν ένα σπίτι και μιας και στις μέρες μας οι σπουδές ή το επάγγελμά μας μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλα «μονοπάτια» μακριά από τον τόπο ή τη χώρα κατοικίας μας, θα πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότερο προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μιας μετακόμισης ή τέτοιας φύσεως αλλαγής.

Εξάλλου, όταν η συζήτηση στρέφεται στην αγορά ακίνητης περιουσίας, οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Η αγορά κατοικίας είναι μόνο μία από αυτές. Κάποιος ενδέχεται να δείχνει ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας επαγγελματικής στέγης ή απλά ενός κομματιού γης ή μιας αποθήκης για την προστασία αγαθών. Είναι λογικό βέβαια η αγορά ακινήτων κυρίως να στρέφεται σε οικίες αφού είναι οι πλέον δημοφιλείς. Μια τέτοια «κίνηση» κρύβει όμως και κάποιες παγίδες. Θα πρέπει εμείς ή ο αρμόδιος μεσίτης να ελέγξει πόσο παλιό είναι το σπίτι ή αν είναι ανακαινισμένο. Σε περίπτωση νεόδμητου είναι επόμενο ότι οι τιμές «σκαρφαλώνουν» στα ύψη και δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε.

Εκτός αυτού, η μελλοντική μας κατοικία θα πρέπει να έχει το μέγεθος αλλά και άλλες προδιαγραφές, όπως εμείς τις οραματιζόμαστε. Παραδείγματος χάριν, φωτιστικά από την εταιρεία Luminus Lighting. Αυτά, είτε πρόκειται για εσωτερικό χώρο ή φωτιστικά για εξωτερικό χώρο, μπορούν πραγματικά να «απογειώσουν» και να αναδείξουν το σύνολο των επιλογών μας από άποψη επίπλων και λοιπών συσκευών. Οι τιμές τους ξεκινούν από πάρα πολύ χαμηλά και μπορούν να ανέβουν όσο εσείς το επιθυμείτε. Πρόκειται για πραγματικά value for money επιλογές με καταπληκτική διάρκεια ζωής, φινέτσα και ενεργειακή απόδοση. Είναι ό, τι καλύτερο όσον αφορά τον οικιακό αλλά και τον επαγγελματικό φωτισμό.

Η αγορά επαγγελματικής στέγης είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Η επιλογή, για αρχή, της θέσης είναι το Α και το Ω. Αν σε ένα σπίτι μας νοιάζει η θέα ή τα πολλά επίπεδα και η απόσταση από το κέντρο της πόλης, εδώ τα πράγματα πρέπει να τα δούμε με μία πιο ξεκάθαρη ματιά. Ο χώρος που θα στεγάσει τα επαγγελματικά μας όνειρα για να έχει άμεση επιτυχία οφείλει να είναι κοντά σε εταιρείες αποστολής και διανομής προϊόντων (courier) μιας και θα χρειαστεί σε εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση να αποστέλλουμε ή να παραλαμβάνουμε είδη προς και από τους προμηθευτές μας και τους πελάτες μας. Ακόμη, η εταιρεία μας καλό θα ήταν να είναι σε κάποιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης ή της επαρχίας για να μας βρίσκουν εύκολα τόσο οι συνεργάτες όσο και οι δυνητικοί πελάτες μας. Τέλος, ένα καινούριο ή ανακαινισμένο κτίριο σίγουρα θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από το πλήθος, δείχνοντας ότι έχουμε πραγματικό μεράκι για τη δουλειά μας. Εξάλλου, πολλές φορές το φαίνεσθαι φέρνει περισσότερους πελάτες από ότι το είναι, ειδικά στο ξεκίνημα.

Όταν είμαστε στην αναζήτηση γης από την άλλη, ο λόγος αγοράς καλό θα είναι να έχει προαποφασιστεί. Δεν είναι καθόλου αρνητικό βέβαια το να αγοράσουμε μια έκταση αν τη «βρούμε» σε συμφέρουσα τιμή και στο μέλλον θα σκεφτούμε το πως θα την εκμεταλλευτούμε. Αν ο σκοπός είναι η καλλιέργεια ή άλλες αγροτικές εργασίες, η μελέτη δείγματος του χώματος από ένα γεωπόνο είναι ζωτική. Αυτός τελικά θα είναι ο λόγος της αγοράς ή της διάλυσης της συμφωνίας για το συγκεκριμένο χωράφι ή κτήμα. Το μικροκλίμα μάλιστα που επικρατεί θα μας έχει ήδη δώσει μια ιδέα για το εάν η ευρύτερη περιφέρεια προσφέρεται για την κτηνοτροφική ή αγροτική επένδυση που σχεδιάζουμε. Βλέπουμε συνεπώς ότι κάθε μία ενδεχόμενη μελλοντική αγορά έχει τις δικές της πτυχές.