Η ανεργία είναι ένα δυσάρεστο πράγμα και δεν την ευχόμαστε για κανέναν, με εξαίρεση τους ληστές για τους οποίους δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να έχουν επαγγελματική επιτυχία. Πολλοί οι οποίοι σκέφτονται με αφέλεια, κρύβουν μέσα στις ντουλάπες των ρούχων τους, πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα και χρήματα. Οι ληστές αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και κατευθύνουν τα βήματα τους επιτυχώς προς την κρεβατοκάμαρα. Για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις που θα προκαλέσει μια κλοπή, τοποθετήστε ένα χρηματοκιβώτιο στο σπίτι σας και ασφαλείστε μέσα σε αυτό όλα τα πολύτιμα είδη σας.

Αν θεωρείτε πως η εγκατάσταση ενός χρηματοκιβωτίου είναι μπελάς, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ακόμη και για την οικιακή χρήση υπάρχουν χρηματοκιβώτια, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα από εσάς τους ίδιους, εκτός αν η εγκατάσταση τους περιλαμβάνει κάποιο κατασκευαστικό στοιχείο οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον αναγνωρισμένο επαγγελματία κλειθροποιό που πουλάει χρηματοκιβώτια.

Συμπέρασμα: Ένα χρηματοκιβώτιο είναι σαφώς μία καλή επένδυση. Με τον ανάλογο εξοπλισμό, δεν αποτρέπει μόνο τους επίδοξους κλέφτες, αλλά αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τη φωτιά (τουλάχιστον για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα), προστατεύοντας τα φυλασσόμενα έγγραφα και τιμαλφή.

Ακόμη και η απλή κασετίνα φύλαξης στο συρτάρι είναι ένα είδος χρηματοκιβωτίου, αφού υπάρχουν μοντέλα τα οποία μπορούν να στερεωθούν στο έπιπλο. Για την αποθήκευση όμως των ασημικών, κοσμημάτων, εγγράφων, φωτογραφικών μηχανών, μουσικών οργάνων, γραμματοσήμων ή νομισμάτων, κρίνονται απαραίτητα μόνο τα χρηματοκιβώτια δαπέδου, τα εντοιχιζόμενα χρηματοκιβώτια, και αυτά πού τοποθετούνται μέσα σε έπιπλα, αφού μόνον αυτά προσφέρουν ανάλογο αποθηκευτικό χώρο. Τα εντοιχιζόμενα χρηματοκιβώτια τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο μέσα στον τοίχο ώστε να περιβάλονται από έναν τσιμεντένιο μανδύα πάχους 10 εκ., ενώ αγκιστρώνονται στον οπλισμό του σκυροδέματος που στην ορολογία τους οι κλειδαράδες το λένε «θωράκιση». Αυτή η αγκίστρωση αποτελεί ήδη κατασκευαστικό στοιχείο τον χρηματοκιβωτίου. Τα σίδερα στο πάνω μέρος του χρηματοκιβωτίου έχουν συγκολληθεί με τον οπλισμό και είναι έτσι σταθερά «συνδεδεμένα» με τον τσιμεντένιο μανδύα. Η τοποθέτηση δε θα σας δυσκολέψει καθόλου αν την κάνετε μόνοι σας. Θα πρέπει όμως να τηρηθεί με ευλάβεια και η παραμικρή λεπτομέρεια των τεχνικών υποδείξεων που συνοδεύουν το χρηματοκιβώτιο. Σε αντίθετη περίπτωση, και όταν έχετε υποστεί κάποια κλοπή, η ασφαλιστική εταιρεία σας μπορεί να αρνηθεί την αποζημίωση σας, με το επιχείρημα ότι η τοποθέτηση τον χρηματοκιβωτίου δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Στην ερώτηση, αν θα πρέπει να είναι ορατό ένα χρηματοκιβώτιο, ακόμη και από το παράθυρο αν είναι δυνατόν, ώστε να αποτρέψει τους επίδοξους ληστές, αφού θα διακρίνουν ότι τα αντικείμενα αξίας είναι ασφαλισμένα, η απάντηση είναι μία: Όχι. Κρύψτε όσο το δυνατόν καλύτερα το χρηματοκιβώτιο, διότι, αν καταλάβουν οι ληστές ότι υπάρχει χρηματοκιβώτιο, θα αρχίσουν να ψάχνουν για το κλειδί, προκαλώντας έτσι μεγάλες φθορές στο σπίτι σας. Οι ληστές γνωρίζουν εκ πείρας ότι ο ιδιοκτήτης κρύβει το κλειδί ή ένα σημείωμα με το συνδυασμό στο σπίτι. Καλύτερα είναι να απομνημονεύσετε το συνδυασμό ή να κουβαλάτε το κλειδί του χρηματοκιβωτίου πάντα μαζί σας. Εκτός αν επιλέξετε να τοποθετήσετε χρηματοκιβώτιο με ηλεκτρονική κλειδαριά και όχι με μηχανική, που σημαίνει πως δεν χρειάζεστε κλειδί απλά να θυμάστε μόνο τον κωδικό.

Συμβουλές αγοράς χρηματοκιβωτίου.

• Να είναι ευρωπαϊκής κατασκευής και να διαθέτει ευρωπαϊκά πιστοποιητικά ασφαλείας.
• Να υπάρχει αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.
• Να έχει κατασκευαστεί από εργοστάσιο που παράγει χρηματοκιβώτια υψηλής ασφαλείας.
• Να έχει ηλεκτρονικό συνδυασμό από 4 έως 10 ψηφία ώστε να εξασφαλίζει άπειρους συνδυασμούς και άπειρες αλλαγές.
• Να έχει πυρασφαλείς αρχειοθήκες με αντοχή τουλάχιστον 2 ωρών στους 1090°C.
• Να κλειδώνει αυτόματα μετά από το τρίτο λάθος του συνδυασμού.

• Να έχει σταυρωτό κλείδωμα για μεγαλύτερη αντιδιαρικτικότητα.